Omurga Sağlığı
Başımızdan bacaklarımıza kadar uzanan omurgamız omur ismi verilmiş 33 adet kemikten oluşmakta ve vücut ağırlığımızın büyük bir bölümünü taşımaktadır. Merkezi sinir sistemimizin en kritik işleve sahip bölümlerinden biri olan omurilik omurgamız içinde yer almaktadır. Omurgayı oluşturan omurlar bağlar, eklemler ve disk yastıkçıkları ile birbirine kenetlenmiş durumdadır ve sinir sistemi ağ merkezini de içinde saklar. Ayrıca omurga çevresi kasları da tüm bu mekanizmanın bir arada güçlü bir şekilde kalmasında etkilidir. Kıvrımlı bir yapıya sahip olan omurgamız boyunda lordoz, kifoz ve belde lordoz olarak üç grupta kıvrımlanır.
Omurilik gibi hayati öneme sahip merkezi sinir sistemi bölümünün omurga içinde yer alması demek vücudumuzdaki beyin ile uzuvlar arasındaki tüm irtibatın omurganın korunmasından geçtiğini anlatmaya yetecektir. Yalnızca uzuvların kontrolü değil, nefes almadan tuvalet ihtiyacının giderilmesine, iç organların korunmasına ve dik durup yürüyebilmemizi bile sağlıklı bir omurgaya borçluyuz.
Omurga Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyım?
Tüm bu kritik işlevler neticesinde omurganın korunması ve sağlıklı kalması insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu sebepten ötürü omurgayı zorlayacak ve yıpratacak tüm faaliyetlerin kontrollü yapılması şarttır. Olabildiğince bu davranışlardan uzak durmak, bedeni ekonomik kullanmak ve yapılan her hareketi doğru formda doğru tekniklerle uygulamak omurga sağlığı için önemlidir.
Bizlerin etkisi ve kontrolü dışında gelişen durumlar için de farkındalık oldukça önemlidir çünkü geri dönülemez bir hal almadan omurga sağlığını tehdit eden unsurlara müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden iyi duruş, ayakta durmak, ideal oturuş, uyuma pozisyonları ve ağırlık kaldırma gibi oldukça basit görünen konularda bilgi sahibi olmak gerekir.
İyi duruş ile beraber bahsedilen tüm süreçlerde omurgamızın sağlığını korumuş oluruz. Kas iskelet sistemini zorlamadan kaslarımızı çalıştırmalı, omurganın normal pozisyonunu korumalı, omurgayı oluşturan omurlar yüksek strese maruz bırakılmamalıdır. Böylece yorgunluk ve ağrılı süreçlerden uzak kaldığınız gibi estetik görünümünüzde de bir aksilik yaşanmayacaktır. Bu sebeple kişi fiziksel kuvvet ve omurga çevresi kaslarının güçlü olması sağlanmalı kişi duruşunu düzeltmeye gayret etmelidir.
İdeal Duruş Nasıl Olmalıdır?
Ayakta dururken, dik durun, karşıya bakın, omuzlarınızı geriye atarak karnınızı içeride tutmaya çalışın. Göğsünüz önde ve dizleriniz de düz durmalıdır. İdeal oturuş esnasında sırtınız dik, ayakların yere tam temas ettiği ve sırtın arkaya dayandığı durumlar tercih edilmeli, bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Özellikle masa başı işi yapan veya çok fazla bilgisayar kullanan kimselerin doğru oturuş pozisyonunu bulması, bel çukuru ve göz hizası gibi konulara dikkat etmesi ve molalar vererek küçük hareketler yapması önerilir.
Ağırlık kaldırma esnasında kaldıracağınız ağırlığın stresini omurganıza yüklemeden, doğru formda yapmalısınız. Uyuma esnasında da omurganın kıvrımlı yapısı korunmalı, baş ve dizlerin altına, yan yatış esnasında ise dizlerin arasına yastık konulmalıdır.
Omurga sağlığını bozan skolyoz ve kamburluk gibi bir takım rahatsızlıklar için de omurga formuna dikkat etmeli, gözlemlediğimiz herhangi bir problemde doğrudan doktora başvurmalı ve tanı, tedavi süreçlerine başlamalıyız.
Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir omurga için egzersiz uygulamaları oldukça kritik işleve sahiptir. Egzersizlerle birlikte kas, kemik ve eklemleri güçlendirir, duruş bozukluklarını düzeltebilirsiniz. Buna bağlı olarak kas iskelet sistemindeki ağrılar azalır, kemik yoğunluğu artar, stres azalır ve hayat kalitenizi artırıp sizi çeşitli hastalıklardan uzak tutacak bir senaryo içinde yer alırsınız. Dolayısıyla egzersiz planlaması yapmak ve gündelik hayata egzersiz çalışmalarını entegre etmek başta omurga sağlığı olmak üzere çok sayıda konuda sizlere fayda sağlayacaktır. Bu egzersiz uygulamaları düzensiz olmamalı, planlanmış ve bir amaca yönelik şekilde yapılmaktadır ve fiziksel aktivite içermelidir. Omurga sağlığı için özellikle pilates uygulamaları önerilmektedir.