CUSHİNG HASTALIĞI
Cushing hastalığı, hipofiz bezinde adreno kortiko tropik hormon (ACTH) adı verilen hormonun salgılanmasından sorumlu hücrelerin aşırı çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. ACTH böbrek üstü bezinden kortizol üretimi ve salgılanmasını uyarır. Dolayısıyla Cushing hastalığında ACTH artışıyla beraber vücutta kortizol yüksekliği ve her iki hormonunda yüksekliğini ilgilendiren belirti ve bulgular ortaya çıkar.
Cushing hastalığının en yaygın belirtileri; kilo alma, ay dede yüzü denilen yuvarlak yüz, yanaklarda kırmızılaşma, deride incelme ve kolay morarma, karında mor renkli geniş çatlaklar, iki omuz arasındaki sırt bölgesinde bufalo hörgücü denilen yumru, vücutta kıllanma artışı ve saçlarda seyrelme şeklinde sıralanabilir.
Ayrıca Cushing hastalığı başka hastalıkları da tetikleyebilir. Hipertansiyon, diyabet, kemik erimesi, bacak kaslarında erime ve psikiyatrik bozukluklar bunlardan en sık görülen hastalıklardır.
Cushing hastalığı genellikle gözden kaçırılarak, hastalığın tetiklediği ek hastalıklar tedavi edilmeye çalışılır ve bu da tedavide başarısız olunmasına neden olur. Örneğin Cushing hastalığına bağlı obezitesi olan bir hastaya mide küçültme ameliyatı yapmak başarısızlıkla ve olumsuz gelişmelerle sonuçlanacaktır. Hipertansiyon ve diabet tedavisi gibi psikiyatrik tedaviler de yetersiz kalacaktır. Bu nedenle öncelikle Cushing hastalığının tedavi edilmesini önermekteyiz.
Günümüz gelişmiş imkanlarıyla en iyi ve başarılı tedavi seçeneği endoskopik yöntemle burundan girilerek tümörün tamamen çıkarılmasıdır.
Prof. Dr. Ömür GÜNALDI