Prof. Dr. Ömür Günaldı

            “İstanbul en iyi beyin cerrah”,  “İstanbul en iyi beyin cerrah prof”, “İstanbul en iyi beyin cerrah uzman”.

            Bütün bunları neden yazdım? Hemen sorduğum sorunun cevabına geçeyim. Fakat önce ben bir soru sorayım ve cevabımı okumadan önce kafanızda siz bu soruya cevap verin. Siz veya bir yakınınız herhangi bir hastalığa yakalandığında veya bir ameliyat olması gerektiğinde kendinizi kime emanet  ediyorsunuz? Daha net sormam gerekirse örneğin benim alanımla ilgili bir beyin cerrahi uzmanı arıyorsanız doktor seçiminizi neye göre yaparsınız?

            Google’a “İstanbul en iyi beyin cerrah”,  “İstanbul en iyi beyin cerrah prof”, “İstanbul en iyi beyin cerrah uzman” gibi arama terimlerini yazıp aratır mısınız? Yoksa “İstanbul en iyi beyin cerrah”,  “İstanbul en iyi beyin cerrah prof”, “İstanbul en iyi beyin cerrah uzman” gibi arama kelimelerini instagramda mı aratırsınız? Youtube?

            Öncelikle yapılan araştırmalar göstermiş ki hastaların en çok güvendiği hekimler, daha önce tedavi olup hem tedavisinden hem de iletişiminden memnun kaldıkları olmuş. Bu hekimlere olan memnuniyetlerini çevrelerinde anlattıkları için ve hastanın zorlu süreçlerine şahit olan yakınları da onunla birlikte süreci yaşadıkları için bir başka hastalarının tedavilerinde yine o hekime veya o hekimin referans gösterdiği bir başka hekime güvenmektedirler. Yani kolu komşu tavsiyesi hekim referansında en ön sırada yer almaktadır.

            Peki internet mecrası olayın neresinde? İşte kolu komşudan sonra en çok tavsiye alınan yerin internet olduğu ortaya çıkmış. İnternette en çok kullanılan platformların ne olduğunu soracak olursanız buna araştırmalar hiç tereddütsüz Google diye yanıt bulmuş. Örneğin siz bir yakınınız için beyin tümörü ameliyatı konusunda İstanbul’da emanet edebileceğiniz güvenilir bir beyin cerrahı arıyorsunuz ve ilk yaptığınız iş Google a girip “İstanbul en iyi beyin cerrah”,  “İstanbul en iyi beyin cerrah prof”, “İstanbul en iyi beyin cerrah uzman” gibi anahtar kelimeler yazarak taratmak oluyor. Bu arada sadece doktor aramıyorsunuz. Aynı zamanda hastalığı da merak ediyor ve araştırmaya başlıyorsunuz. Hastalığın ameliyatının nasıl yapıldığını, ameliyattan başka seçenek olup olmadığını, ameliyatın risklerini vs hepsini araştırıyorsunuz. Bunun için en iyi ortam olarak Youtube platformunu görüyorsunuz. Hastalığı hem kısa hem uzun videolarla en net şekilde anlatacağını düşündüğünüz için belki de. Bu arada tüm bu arayışlar neticesinde bazı isimler kafanızda seçenekler arasında yer edinmeye başlıyor. Hemen instagrama girip o isimleri tek tek yazarak kim olduğunu, neler paylaştığını vs özel hayatıyla ilgili paylaşımlarına kadar bakarak o kişileri tanımaya başlıyorsunuz ve hangisinden daha çok elektrik aldıysanız ve hangisi size sanal ortamda da olsa güven uyandırdıysa birkaç seçenek kafanızda netleşiyor ve ulaşabildiklerinizle tek tek yüz yüze görüşerek edindiğiniz izlenime göre karar veriyorsunuz. Hatta özel bir hastanede size önerilen tedavinin gerçekten gerekli olup olmadığını teyit etmek için yoğunluğundan dolayı tedavi sırası beklemeyecek bile olsanız devlet hastanelerindeki hekimlerden de görüş alıyorsunuz. Bütün bu çabalar, yakınınızın iyi olması için gösterdiğiniz saygı duyulacak çabalarınız. Belki herkes bu basamakları uygulamıyor ama günümüz toplumunda bu süreç çoğunlukla böyle işliyor.

            Öyle ise ben bu yazıda size ne önereceğim? Aslına bakarsanız çoğunluğun yaptığı bu davranış şekli genel anlamda doğru fakat bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Örneğin Google arama motoruna “İstanbul en iyi beyin cerrah”,  “İstanbul en iyi beyin cerrah prof”, “İstanbul en iyi beyin cerrah uzman” yazdığınız zaman karşınıza ilk neyin çıkacağını söyleyeyim size. Sponsorlu web siteleri. Yani Google arama motoruna reklam için para verip aramalarda ön sıralara geçmeyi amaçlayan siteler. Tüm bu sponsorlu sitelerin bittiği yerden itibaren göreceğiniz siteler ise belli kriterlere uygun en iyi organize edilmiş içerikler üreten siteler olacaktır. Örneğin bu yazıda “İstanbul en iyi beyin cerrah”,  “İstanbul en iyi beyin cerrah prof”, “İstanbul en iyi beyin cerrah uzman” anahtar kelimelerini altı kez yazarak bu yazıyı internet siteme yükledikten bir müddet sonra gerekli SEO çalışmalarının sonucunu almayı ve taramalarda üst sıralara çıkmayı bekleyeceğim ve sizler benim daha popüler bir hekim olduğumu düşüneceksiniz. Oysa internet ortamıyla hiç ilgilenmeyen, benden çok daha iyi hekimlerin olabileceğini çoğunuz düşünmeyeceksiniz.

            O zaman size doğru seçim kriterlerini vermenin zamanı geldi. Eğer hastanızı İstanbul’da ameliyat ettireceğiniz iyi bir beyin cerrahı arıyorsanız aşağıda sıralayacağım kriterler konusunda emin olun derim:

  • Yukarıda yazdığım araştırma yöntemlerinden olumlu izlenim edinmiş olmalısınız fakat yeterli değil. Örneğin Google yorumları hasta veya yakınlarının yorumları gibi önemlidir fakat unutmayın ki bazıları olumlu yorum sayısını artırmak için profösyonel çalışmalar yürütebilmektedir.
  • Doktor bir yakınınızdan mutlaka tavsiye alın ya da onların doktor çevresinden tavsiye isteyin.
  • Ameliyat olmayı düşündüğünüz hekimi mutlaka çalıştığı hastanede tanıyan sağlık çalışanlarına özellikle hemşirelere sorun. Çünkü o doktoru en iyi tanıyan, hastalarının durumuna, doktorun hasta ile iletişimine en yakından tanık olan kişiler onlardır.
  • Doktorun özellikli ilgi alanlarını araştırın. Bir doktor neyi çok tedavi etmiş ve tecrübe kazanmışsa o hastalık konusunda ona daha fazla güvenebilirsiniz fakat aynı doktor branşıyla ilgili başka bir hastalığın tedavisinde yeterince tecrübe sahibi olmayabilir bunu unutmayın.
  • Doktorun bilimsel ve akademik özgeçmişine bakın
  • Doktor eğer internetten tanıtım yapıyorsa doktora yakışmayan hal ve davranışlar sergiliyorsa, şarlatanlıklar yapıyorsa onu derhal eleyin.
  • En önemli maddeyi en sonda yazıyorum. Herhangi bir olumsuz durumda, komplikasyonda ki her tedavide veya ameliyatta bu olabilir, doktorunuza kolay ulaşabileceğinize emin olun. Yani doktorunuz ulaşılmaz olmasın. Hemen bir telefon uzağınızda olsun. Kendisine veya asistanına her an ulaşabiliyor olun ki olumsuz bir durum geliştiğinde size yardım edebilsin.

Evet kıymetli dostlar. Benim bu yazıda anlatmak istediklerim bu kadar. Herkese sağlıklı günler diliyorum.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This field is required.

This field is required.